Sp.a heeft drastisch besluit genomen over de hoogste pensioenen in ons land

bron: Het Laatste Nieuws
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Sp.a-voorzitter John Crombez lanceerde op de nieuwjaarsreceptie van de partij een opmerkelijk voorstel. Hij wil 1.500 euro pensioen uitreiken aan al wie voldoende gewerkt heeft.

De vraag was toen hoe hij dat ging betalen. Daar heeft hij nu ook een plan voor klaar. Hij wil de stijging van de hoogste pensioenen bevriezen. Dat zou 780 miljoen euro per jaar moeten opleveren. “De pensioenkloof moet elk jaar kleiner worden”, zegt hij.

Topambtenaren, rechters en parlementairen met een volledige carrière genieten van een pensioen tot 6.500 euro bruto per maand. "Te veel in verhouding tot wat gewone mensen krijgen", vindt de sp.a-voorzitter in Het Laatste Nieuws. Hij wil de groei van de hoogste pensioenen vertragen of zelfs stoppen door bij elke indexering de solidariteitsbijdrage te verhogen met 1 tot 2%.

Het gaat dan om mensen die een pensioen hebben dat hoger is dan 3.000 euro bruto per maand. Vandaag zou dat gaan om zo’n 110.000 mensen. Crombez heeft ook het plan om elk jaar het minimumpensioen een beetje op te trekken, tot 1.500 euro. "De regering-Michel heeft de hoogste pensioenen nog opgetrokken", zegt John Crombez. "Als we daar niets aan doen, zal het nooit lukken om iets te doen aan de laagste."