VTM

VTM-terreurexpert Faroek Özgünes waarschuwt voor nieuwe vorm van terrorisme met veel slachtoffers: "En de terrorist zelf blijft buiten schot"

bron: Hallo
door: PMN
Afbeelding bron: Medialaan
Faroek Özgünes is de terreurexpert van VTM-Nieuws. Hij waarschuwt voor een nieuwe vorm van terrorisme.

Faroek Özgünes wapent zich ook tegen inbrekers. "Ik heb een grote hond in huis", zegt hij aan Hallo. "Een alarminstallatie schrikt inbrekers niet af, een hond wel. De gemiddelde inbraak duurt enkele minuten. Ze willen vooral juwelen, cash geld,...Inbrekers willen dan niet gehinderd worden door een hond."

Faroek is ook duidelijk over terrorisme. "Over terrorisme heb ik altijd gezegd dat het geen kwestie is van 'of' maar 'wanneer' er een aanslag zal volgen. Dat komt en gaat. Terrorisme is van alle tijden, al evolueert het nu wel."

Cyberterrorisme
"Zo is cyberterrorisme aan het opkomen. Mensen kennen het fenomeen ransomware: je opent een virus in je mailbox, alle bestanden worden geblokkeerd en je krijgt enkel een sleutel als je een bedrag in bitcoin stort. Van zulke ransomware kon men in Engeland al enkele ziekenhuis volledig platleggen."

"Stel dat je een terrorist bent en geen losgeld wilt, maar het je juist te doen is om allerlei instanties te blokkeren. Dat zou al perfect kunnen. Of terroristen kunnen hackers inschakelen. Stel dat een hacker inbreekt in de controlekamer van Zaventem, en een stijgend en landend vliegtuig tegen elkaar laat botsten. Er is meer schade, en als terrorist blijf je buiten schot. Je creëert bovendien ook nog eens een angstpsychose waardoor niemand nog een vliegtuig wil nemen. Ik vrees dat we zoiets in de toekomst nog gaan meemaken."