Reuzegommers kennen straf na dodelijke doop met Sanda Dia: "Alleen maar blije gezichten"

door: STS
Sandia Dia overleed in 2018 na een doop bij studentenvereniging Reuzegom

De leden van studentenvereniging Reuzegom kennen hun straf voor hun aandeel in de doop waarbij Sanda Dia om het leven kwam. Het gaat om milde straffen, zegt Faroek Özgünes.

De Reuzegommers werden door het Hof van Beroep allen schuldig bevonden aan onopzettelijke doding. Ze werden veroordeeld tot werkstraffen van tussen de 200 en de 300 uur. Ze krijgen daarnaast ook een boete en moeten een schadevergoeding betalen. Voor het toedienen van schadelijke stoffen (de grote hoeveelheid visolie, red.) werden ze vrijgesproken.

"Je mag echt wel zeggen dat de beschuldigden bijzonder goed wegkomen", zei Faroek Özgünes op VTM.

"Ik heb alleen maar blije gezichten en opluchting gezien bij de aanwezige Reuzegommers en bij hun advocaten. Hier hadden ze zeker voor getekend voor aanvang van het proces."

"Een aantal van hen hadden de vrijspraak gevraagd, maar ze zijn best wel tevreden hiermee. Vooral als je weet dat de openbare aanklager effectieve gevangenisstraffen van 50 en 40 maanden had gevraagd voor de preses en de schachtentemmer. Dan zijn ze hier zeker heel goed weggekomen."

"Bij de burgerlijke partijen is het natuurlijk even slikken, al leggen ze zich uiteraard neer bij het arrest. Ze vinden het belangrijk dat alle achttien Reuzegommers schuldig zijn bevonden, zeker ook aan de onmenselijke behandeling van Sanda Dia, en dat ze ook schuldig zijn verklaard aan de onopzettelijke doding van Sanda."

"Geen hoera-gevoel"

"Ik wil absoluut benadrukken dat er hier geen hoera-gevoel is", zei Walter Damen, advocaat van Reuzegommer 'Strontvlieg'. "We beseffen allemaal heel goed dat er iemand is overleden. Maar het is wel de juiste context die nu gegeven is, het is de juiste bestraffing en de juiste kwalificatie. Dus op dat punt zijn we tevreden in Justitie, en nu kan eenieder beginnen met het verwerkingsproces."

Berusting

"Er is geen hoger beroep meer mogelijk, enkel nog een geding bij Cassatie", zei Özgünes nog. "Maar dat betekent dat je dan met een procedurefout tijdens het proces moet afkomen. Bij de advocaten van de verdediging is er tevredenheid. Ook bij de advocaten van de burgerlijke partijen merk je berusting; het recht is uitgesproken, iedereen wil dit laten rusten, bijna vijf jaar na de feiten, het is genoeg geweest voor iedereen."