Als er confederalisme komt, willen de Franstaligen niet alleen Brussel, maar ook deze provincie als cadeau"

bron: Knack
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
N-VA gooit het confederalisme op tafel. Op dit moment wil de PS daar niet over praten. Al kan dat in de loop van de komende maanden nog wel veranderen.

Historicus Lode Wils vreest dat praten over confederalisme met de Franstaligen, moeilijke onderhandelingen gaan worden. "Kijk, als Vlaanderen de onafhankelijkheid vraagt, zal het iets in ruil moeten geven zodat de Franstaligen bereid zijn om akkoord te gaan", verduidelijkt Wils in Knack. 

"Voor mij is het nogal duidelijk dat Brussel dan niet zal volstaan. Twijfelt u eraan dat de prijs alvast de zes faciliteitengemeenten zullen zijn, waar de grote meerderheid van de bevolking Franstalig is? De Franstaligen zullen natuurlijk nóg meer vragen, ze zullen ook Vlaams-Brabant als cadeau willen."

" Bart De Wever geeft al toe dat we zélfs met confederalisme nog altijd zullen moeten betalen aan de Franstaligen. Ik ben 90 jaar, voor mij maakt het allemaal niet zoveel meer uit, maar mag ik het heel erg vinden voor mijn kleinkinderen dat wij zoveel grond en geld zullen moeten afstaan om Vlaanderen te kunnen voltooien, zoals dat heet?"