Mieke Vogels (Groen) vindt dat haar partij een drastisch voorstel naar voor moet schuiven: “Want het aantal burn-outs en langdurig zieken explodeert”

bron: Het Laatste Nieuws
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Mieke Vogels (65) heeft de actieve politiek vaarwel gezegd. Toch blijft ze als voorzitter van GroenPlus kritisch: “Onze partij is te bang. We moeten ons niet de hele tijd afvragen of we een gedurfd idee wel kunnen verkopen.”

Mieke pleit voor het basisinkomen, maar dat is geen strijdpunt van groen. “Terwijl het veel kan oplossen”, zegt ze. “Het zou voor meer welzijn én welvaart zorgen. Onze hele arbeidsorganisatie creëert ‘on-welzijn’. Het aantal burn-outs en langdurig zieken explodeert. Er wordt voor veel onzinnig werk betaald, terwijl heel wat zorgvragen niet beantwoord worden. Er blijft geen tijd over om eenzame mensen aandacht te geven, te investeren in je kinderen, de buurten in elkaar. Geef mensen een basisinkomen. Dan bepalen ze zelf hun engagement. Onze partij wordt net als vele andere te veel geregeerd door angst en durft geen dromen meer naar voor schuiven. Nochtans hebben mensen net nood aan perspectief en hoopvolle voorstellen. Het kan echt anders en beter.”

Ze had het zien aankomen dat Groen slechts 10 procent zou halen bij de voorbije verkiezingen, ondanks eerdere goeie peilingen. “Ik kreeg een déjà vu-gevoel van 2003. In de trant van ‘Die van Groen? Ik zal mijn zakken maar dichthouden’. Nochtans hadden we een brééd programma met een sterk sociaal accent én veel concrete voorstellen. We hebben ons laten vangen door het idee dat we een serieuze partij moesten zijn. We moeten opnieuw originele voorstellen lanceren. Dat iets niet betaalbaar is: dat hoor je altijd. Zeg dan: ‘Het is wel realiseerbaar’. Durf out of the box te gaan. Neem de klimaatverstoring. Het zal veel geld kosten om ze op te lossen, maar nog méér als we niets doen”, waarschuwt ze.

Dat Groen in Antwerpen na de gemeenteraadsverkiezingen aan de zijlijn bleef staan, vindt Mieke een foute keuze. “Wouter Van Besien trok naar de stembus met de fanfare op kop: nóóit met Bart De Wever, want wij zijn de tegenpool van N-VA die niets goeds kan doen. Dit is niet mijn stijl. Je trekt niet tégen iemand, maar vóór iets naar de kiezer. Het was een fout om na de verkiezingen niet eens aan tafel te gaan zitten en te bekijken of er een gezamenlijke basis kon worden gevonden. Groen en N-VA hadden gewonnen. Met het Vlaams Belang bestuur je niet. Daar trek ik de lijn. Omwille van hun programma. Maar als je ook N-VA bij voorbaat uitsluit, dan zeg je aan de helft van de kiezers: jullie hebben verkeerd gekozen, jullie zijn racisten. Net dáárom is het populisme zo succesvol.”