De omgekeerde wereld? Hoe PS in de kaarten van N-VA speelt

bron: De Tijd - VTM nieuws
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Op Vlaams niveau is de nieuwe regering in de maak, maar op federaal niveau zit alles nog steeds muurvast. PS zou wel eens het omgekeerde kunnen bereiken van hetgeen ze effectief beoogt.

Het democratisch principe wil dat de grootste partijen aan beide zijden van de taalgrens, PS en N-VA, met elkaar rond de tafel gaan.

PS weigert dit halsstarrig uit angst voor het confederalisme. "Confederalisme doet ons land barsten. Dat wil N-VA want het is een separistische partij", aldus Onkelinx in De Tijd.

N-VA wil praten

"PS is nu quasi incontournable is op federaal niveau. Als partij moet je dan op zijn minst de kans geven om met elkaar het gesprek aan te gaan. Wij hebben direct na de verkiezingen gezegd dat onze deur openstaat", benadrukt Theo Francken bij VTM nieuws.

Als je Di Rupo en De Wever in een kamer zet, zullen daar zaken uit komen

"De PS blijft weigeren en ik blijf erbij dat als je Elio Di Rupo, die staatshoofd is geweest, en Bart De Wever samen in een kamer zet en je geeft tijd dat daar toch zaken uit zullen komen, aldus Francken.

PS weigert het gesprek met 'het separatische N-VA', maar werkt hierdoor zelf de onbestuurbaarheid van België in de hand. Daarmee speelt PS uiteindelijk in de kaarten van N-VA want hoe langer deze situatie duurt, hoe duidelijker N-VA zal kunnen aantonen dat België inderdaad onbestuurbaar is.