Jean-Marie Dedecker waarschuwt: “Men zegt dat het de oplossing is, maar het is puur bedrog”

bron: Ter Zake
door: PMN
Afbeelding bron: VRT
In de startnota van N-VA staat er een voorstel tot een nieuwe autofiscaliteit. Die zou de autogebruiker meer geld gaan kosten.

“In de verkeersfiscaliteit vergroenen we het wagenpark via de invoering vanaf 2020 van de nieuwe Europese verbruiks- en emissietest (WLTP) voor voertuigen”, schreef De Wever in zijn nota. “Meer vervuilende wagens worden duurder, milieuvriendelijkere wagens goedkoper.

Voor een kleine stadswagen met benzinemotor stijgt de BIV van 114 naar 231 euro. Voor een benzinewagen in de compacte middenklasse stijgt de BIV zelfs van 357 naar 850 euro. De stijging geldt wel enkel voor rechtspersonen en particulieren. 

Zo zou je dus meer betalen. “Ik heb met de top van de partij gebeld”, reageert Jean-Marie Dedecker in Ter Zake. “Zij maken zich sterk dat er geen nieuwe belastingen komen op de auto. Het komt er op neer om de auto te vergroenen, wat dit ook mag betekenen.”

"Het is bedrog"
In de startnota staat dat vervuilende wagens duurder worden. “Als ze over vergroening praten, moet ik daar eens om lachen”, gaat Dedecker verder. “Ik heb nog de tijd meegemaakt dat men 1.500 euro subsidie gaf om met een dieselwagen te rijden. Met datzelfde dieselwagentje mag je vandaag de dag Antwerpen niet meer binnen.”

“Ik heb ook altijd schrik als men praat over elektrische wagens. Er rijden vandaag maar 10.000 elektrische wagens rijden op onze wegen van de zes miljoen auto’s. Men stelt dat voor als dé oplossing, maar het is puur bedrog."