Burgemeester van Ranst vraagt om extra maatregelen nu er meer asielzoekers opgevangen moeten worden: “Ik verwacht problemen met die mensen”

bron: TV-Oost
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
De asielaanvragen in ons land worden verwerkt tegen een tergend traag tempo. Velen mensen moet dus lang wachten vooraleer ze een definitief antwoord krijgen.

Het brengt met zich mee dat Fedasil met een groot tekort aan plaatsen kampt. Het stuurde dan ook een brief naar de gemeenten om extra plaatsen ter beschikking te stellen.

Ook in Ranst kreeg men zo’n brief in de bus. Daar gaat men de capaciteit van het opvangcentrum in Broechem tijdelijk uitbreiden. “Toen we het nieuws vernamen, hebben we meteen protest aangetekend”, verduidelijkt burgemeester van Ranst, Johan De Ryck (N-VA). “In principe is de capaciteit van ons asielcentrum 264, maar we zitten al constant met minstens 100 asielzoekers boven die capaciteit.”

“Men had ons gezegd dat die mensen in wooncontainers terecht zouden komen”, bedenkt de burgemeester zich. “Maar blijkbaar waren die te laat besteld. Het gevolg is nu dat men snel een aantal tenten heeft gezet. Wanneer de wooncontainers er zijn, zal men meteen de tenten verwijderen.”

Burgemeester De Ryck vraagt ook om extra maatregelen. “In 2016 hebben we 500 extra asielzoekers gehad en toen waren er regelmatig schermutselingen. Dat verwachten we nu ook. Ik wil een uitbreiding van onze politiedienst. Die kinderen moeten ook naar school, dus ook de scholen worden overbelast."