Groen-fractieleider Bjorn Rzoska dreigt met drastisch besluit als Parlement niet start: “Niets belet ons om dit te doen”

bron: Radio 1
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
De Vlaamse regeringsonderhandelaars zouden graag op 23 september willen landen. Maar die datum komt nu in het gedrag omdat de onderhandelingen moeizamer gaan dan verwacht.

Als de datum niet gehaald wordt, dan zal er geen Septemberverklaring komen van toekomstig minister-president Jan Jambon (N-VA). Het zou betekenen dat dan ook het Parlement niet van start kan gaan.

Bjorn Rzoska, fractieleider van Groen, is niet verrast. “Het was maandag al duidelijk dat dit kan gebeuren”, reageert hij bij Radio 1. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik kan begrijpen dat als er geen Vlaamse regering is, het dan moeilijk ligt. Niettemin vind ik wel dat het Parlement moet kunnen beginnen werken. Er zijn heel wat dossiers die behandeld moeten worden.”

“Ik heb het bijvoorbeeld of dossier van de Moskee in Leuven. Minister Liesbeth Homans (N-VA) is daar deze zomer mee aan de slag geweest en we hebben daar toch nog wat vragen over. Ik heb het ook over begrotingscijfers die toevallig op 27 mei werden gepubliceerd en waar zorgwekkende cijfers tussenzitten. Een noodcommissie is geen optie. Bij ons zit iedereen klaar want we hebben een pak vragen.”

“Ik wil niet wachten. Op 23 september is er Septemberverklaring en dat is de start van het nieuwe werkjaar. Ik heb eens getoetst bij de parlementaire diensten en niets belet ons om aan de slag te gaan. We kunnen ministers ondervragen over eerder genomen beslissingen.”