Radicaliseringsexperte van Groen weet het zeker: "Liever zo dan dat ze hier met een bommengordel rondlopen"

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Er is onduidelijkheid ontstaan over hoe ons land het probleem van de gevangen Syriëstrijders. Het OCAD wil bekijken of we Syriëstrijders moeten terugnemen, maar de ministers willen daar niet van weten.

Groen-parlementslid Jessika Soors trekt aan de alarmbel. "Al jaren waarschuwen experts dat we iets moeten doen aan onze gevangen strijders in Syrië. Nu zijn we op het moment gekomen dat het zeer onduidelijk wordt hoe het onze Syriëstrijders daar zal vergaan. De Verenigde Staten hebben hun 'high profile' gevangenen weggehaald, omdat ze het risico willen vermijden dat mensen van de radar verdwijnen en plots elders opduiken", zegt Scoors in Het Laatste Nieuws.

Ze krijgt ook gehoor want morgen komt de nationale veiligheidsraad samen om het probleem te bespreken. "Als we in Irak willen berechten, moet dat wél volgens ons internationaal recht. België pleit al jaren tegen de doodstraf. Bovendien moeten we opletten: het gevangenisleven in Irak staat bekend als een broeihaard voor radicalisering en IS roept nu al op tot opstanden in de gevangenissen. Bovendien moeten wij ook controle kunnen hebben over onze strijders, eens ze vrijkomen."

Scoors steunt het advies van het OCAD om Syriëstrijders terug te halen. "Bij de aanslagen van 2016 waren een aantal verantwoordelijken teruggekeerde strijders die onder de radar waren gedoken. We wisten niet dat ze hier waren. Liever hier in de gevangenis dan hier met een bommengordel aan."