Parket neemt beslissing over twee Antwerpse Syriëstrijdsters: “Dit staat hen te wachten als ze arriveren in België”

bron: Gazet van Antwerpen
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
De Antwerpse Syriëstrijdsters Tatiana Wielandt (27) en Bouchra Abouallal (26) lijken hun slag thuis te gaan halen. Ze zijn op eigen kracht de Turkse grens overgestoken.

De twee Antwerpse Syriëstrijdsters lopen al sinds 12 oktober op vrije voeten rond. Ze konden ontsnappen nadat het Turkse leger de bewaker van hun kamp verjoeg.

Sindsdien zijn de vrouwen met hun zes kinderen op de vlucht. Alle kinderen zijn bovendien ook nog eens ondervoed. De vrouwen hebben allicht mensensmokkelaars betaald om hen de grens over te brengen, staat te lezen in Gazet van Antwerpen.

De vrouwen zijn in Turkije, maar niet in handen van de Turkse autoriteiten. Aangezien de vrouwen geen paspoort hebben, kunnen ze niet het vliegtuig nemen. Ze kunnen zich nu aanbieden bij de Belgische ambassade in Turkije met de vraag om hen terug naar België te vliegen.

Al kunnen de vrouwen zich ook aanmelden bij de Turkse autoriteiten. De kans is dan groot dat Turkije ze op een vliegtuig zet naar ons land. Al anderhalf jaar proberen de families van Wielandt en Abouallal om ons land via de rechtbank te verplichten om de twee vrouwen terug naar België te halen.

Als de vrouwen aankomen in ons land, zullen ze meteen aangehouden worden. “Als deze twee vrouwen aan België worden uitgeleverd, zullen ze meteen in hechtenis worden genomen”, zegt het federaal parket. “Hun veroordeling is definitief. Ze kunnen geen beroep meer aantekenen tegen hun straf en zullen die moeten uitzitten.”