Onheilspellend: ‘Variant van bacterie opgedoken die jaarlijks 600.000 mensen doodt en onmogelijk te behandelen is’

bron: Knack
door: PMN
Er is een variant opgedoken van een levensgevaarlijke bacterie. De variant is bovendien nog eens onmogelijk te behandelen.

Infecties van de bloedbaan met een salmonellabacterie maken in zwart Afrika 600.000 slachtoffers per jaar, vooral kinderen. Bio-ingenieur Sandra Van Puyvelde (ITG) en haar collega’s rapporteren in Nature Communication dat er een variant van die bacterie is opgedoken.

Die nieuwe variant is ook nog eens resistent tegen antibiotica. Dat maakt hij dat hij onmogelijk te behandelen is, staat te lezen in Knack. Steeds meer bacteriën raken resistent tegen antibiotica en dat is geen goed nieuws.

Eerder dit jaar stond er al in The ISME Journal te lezen dat sommige bacteriën een antibioticakuur overleven door te switchen naar een soort slaapstand. Ze worden dan inactief, waardoor ze niet door antibiotica worden aangevallen, want die mikken op actieve bacteriën. Zo kan een infectie lang in een lichaam blijven sluimeren. En die bacteriën kunnen ook nog eens mutaties cultiveren waardoor ze nog  beter bestand zijn tegen antibiotica.