Op deze manier verspreiden bacteriën zich razendsnel bij het ontdooien van vlees

vlees, rauw
Afbeelding bron: Pixabay

Wie vlees invriest, doet dat meestal met de beste bedoelingen. Maar het ontdooien ervan? Daar loopt het vaak mis.

Want hoewel we het soms snel-snel willen doen, is er één gouden regel: vlees ontdooien mag je nooit overhaasten. Niet alleen om de smaak te bewaren, maar vooral om gevaarlijke bacteriën geen kans te geven.

Een veelgemaakte fout? Vlees zomaar op het aanrecht leggen om het snel even te laten ontdooien. Klinkt handig, maar ondertussen krijgen bacteriën alle tijd om zich vrolijk te vermenigvuldigen.

De zogenaamde gevarenzone voor vlees ligt tussen 4 °C en 60 °C. In deze temperatuurzone kunnen bacteriën zoals Salmonella en E. coli zich razendsnel vermenigvuldigen. In sommige gevallen zelfs elke 20 minuten.

Op deze manier ontdooi je vlees op een veilige manier

Laat vlees traag en gecontroleerd ontdooien in de koelkast. Heb je toch wat meer haast? Gebruik dan de ontdooistand van je microgolf of leg het vlees, nog verpakt, in koud water, dat je regelmatig ververst.

Even onthouden dus: traag is veilig, snel is risicovol. En dat stuk vlees waar je zo naar uitkeek? Dat smaakt des te beter als je weet dat je keukenregels niet hebt genegeerd.