Syriëstrijder, drie moeders en hun tien minderjarige kinderen die bij IS zitten zetten Belgische Staat onder druk: “Spelen met veiligheid van mensen in België”

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Ons land komt onder druk te staan. Advocaten Mohamed Ozdemir en Abderrahim Lahlali dagvaarden de Belgische Staat. Ze vertegenwoordigen veertien Belgen die vastzitten in twee detentiekampen in het noordoosten van Syrië die momenteel nog in handen van de Koerden zijn.

“Door het staakt-het-vuren is het een unieke kans om hen daar weg te halen”, luidt het in Het Laatste Nieuws. Per dag dat ons land dat weigert te doen vragen ze een schadevergoeding van 7.500 euro per persoon. Tel dat samen en je komt aan 105.000 euro per dag. "Ook al hebben ze zich vrijwillig aangesloten bij IS, België is verplicht om er alles aan te doen hen daar weg te halen", zeggen Ozdemir en Lahlali. 

"Je kan niet de ene crimineel internationaal opsporen en overbrengen en anderen niet omdat ze in Syrië zitten. Onze cliënten leven daar in mensonwaardige omstandigheden. Geen actie ondernemen is het doodvonnis ondertekenen van tien onschuldige kinderen. Daarmee schendt de overheid haar eigen wetten én een resem internationale verdragen."

“We moeten die Syriëgangers naar hier krijgen om er controle over te kunnen uitoefenen. De politiek negeert die adviezen en zet zo onze veiligheid op het spel. Want stel je maar eens voor dat ze ontsnappen en weer in handen van IS vallen..."