"Desastreuze gevolgen als we IS-kinderen, mét moeders, niet snel terughalen"

door: STS
Afbeelding bron: VRT
De Belgische kinderen van IS-strijders die in Al Hol in een vluchtelingenkamp verblijven, moeten zo snel mogelijk teruggehaald worden. Dat voorkomt dat ze eventueel geïndoctrineerd worden, zegt Child Focus.

De rechter heeft al beslist dat de tien kinderen moeten terugkeren en legde de Staat dwangsommen op, die intussen al de kaap van een half miljoen euro overschreden hebben.

In juni kwamen al zes IS-kinderen terug naar België. Hun ouders zijn omgekomen in Syrië. Ze werden bij familieleden geplaatst. "We zien dat het goed gaat met die kinderen. Ze gaan naar school en zijn bezig met hun toekomst: 'wat wil ik later worden?' Ze leven een vrij normaal leven en zijn niet veel anders dan andere kinderen", zei psychologe Hannan Jamai in 'Terzake'.

Terrorisme

We hoeven niet te vrezen dat we "kleine terroristen" terughalen, zeggen de specialisten. "Het is in het belang van die kinderen om hen daar zo snel mogelijk weg te halen, voor ze eventueel geïndoctrineerd worden met verwerpelijk gedachtegoed", aldus Heid De Pauw van Child Focus.

Maar wat met de moeders van de kinderen? "Hun moeder is de enige figuur waaraan ze zich hebben kunnen vastklampen. Het zou desastreuze gevolgen hebben om hen nu te scheiden van hun moeder. Dat kan je niet vragen aan een kind", aldus psychologe Jamai.