In zo'n maatschappij wil premier De Croo niet leven: "Het gaat over kinderen!"

door: STS
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Premier Alexander De Croo heeft uitgelegd waarom België voor de tweede keer IS-vrouwen en IS-kinderen wil terughalen naar België.

"Ik hoor hier spreken over IS-gangsters en terroristen. Weet u waar het echt over gaat? Over kinderen, kinderen jonger dan 12 jaar", sprak De Croo in de Kamer.

"Wat voor een maatschappij willen wij zijn? Die kinderen zijn soms geboren in die kampen, die zijn het slachtoffer van fatale beslissingen van hun ouders, die zijn veroordeeld voor hun leven, om misschien te creperen in een van die kampen."

"Zijn wij een maatschappij die kinderen gaat veroordelen op basis van de keuzes die hun ouders gemaakt hebben?"

"Moeten we tegen die kinderen zeggen: pech voor jou, je bent zes jaar oud, je moeder heeft een fatale keuze gemaakt, maar weet je: pech, shit happens. Of gaan we zeggen: we gaan ons daarboven stellen en luisteren naar onze experten van OCAD, dat instaat voor de dreigingsanalyse."

"OCAD is zeer duidelijk: vanuit het perspectief van nationale veiligheid is het beter om op een georganiseerde manier die kinderen terug te halen en op een zeer systematische manier die moeders op te volgen."