Bekende strafpleiter: "Marc Dutroux zal ooit vrijkomen, dan is dit de beste manier"

bron: Het Laatste Nieuws/ De Zondag
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Vanmiddag krijgen Marc Dutroux en zijn advocaten - Bruno Dayez en Nicolas Cohen - van de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank te horen over een nieuwe psychiatrische expertise komt van Dutroux.

De advocaten willen zo'n nieuw onderzoek om dan later een verzoek tot vervroegde vrijlating te kunnen indienen. De advocaten willen dat er vijf psychiaters aangeduid worden die de huidige mentale toestans van Marc Dutroux moeten onderzoek en de kans op hervallen.

De advocaten van Dutroux hopen hun cliënt in 2021 vrij te krijgen. De bekende strafpleiter Walter Van Steenbrugge vindt de kindermoordenaar vervroegd moet kunnen vrijkomen. "Ik vind dat te veel mensen zich uitlaten over justitie zonder kennis van zaken. Wie twintig jaar krijgt, moet twintig jaar zitten: dat is wat de publieke opinie wil. Maar denkt men aan wat daarna komt? Elke straf is eindig, zelfs levenslang", reageert de advocaat in 'De Zondag'. 

"Wetten zijn er voor iedereen"
"Dat betekent dat elke gevangene, dus ook Dutroux, ooit kan vrijkomen. Wat is dan de beste manier? Vervroegd vrijlaten onder voorwaarden, zodat die persoon opgevolgd kan worden? Of vrijlaten zonder voorwaarden? Dutroux kreeg levenslang (plus tien jaar terbeschikkingstelling van de regering, red). Ik vind dat zo iemand ook vervroegd moet kunnen vrijkomen, mits hij voldoet aan alle voorwaarden."

Al benadrukt Van Steenbrugge in Het Laatste Nieuws dat hij niet pleit om Dutroux vervroegd vrij te laten. "Ik heb nog nooit één stuk uit het dossier-Dutroux gezien. Ik kan dus niet zeggen of hij in aanmerking komt. Ik wilde enkel duidelijk stellen dat de wet voorziet dat elke veroordeelde voorwaardelijk vrij kan komen, los van welke misdaden hij heeft gepleegd. De wetten zijn er voor iedereen, dus ook voor Dutroux."