Maggie De Block steekt de schuld op Europa: "Er is nog niets veranderd"

bron: Radio 1
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) wijst met de vinger naar Europa als het gaat om het stijgende aantal asielaanvragen. "Het is hun schuld", zegt ze.

"We zitten nog niet op het niveau van de vorige crisis, maar we zien dat in heel Europa, ook in Nederland, Luxemburg of Frankrijk, het debat aan het woeden is", zegt De Block. "Het probleem is dat de discussie op Europees niveau al jaren op een status quo blijft. Dat was ook een van de redenen van het vertrek van de Britten", volgens De Block.

"Bij mijn terugkeer op Asiel en Migratie heb ik in de Europese vergadering ook gezegd: "Het is precies alsof ik vier jaar niet ben weggeweest". De buitengrenzen lekken nog altijd, dus de mensenstroom blijft komen."

Afgelopen maanden is het aantal asielaanvragen enorm gestegen. We zouden terug in de buurt komen van de asielcrisis in 2015. Toen vroegen er elke maand meer dan 5.000 mensen asiel aan in België. Dat aantal daalde daarna fors om te blijven schommelen rond de 1.600 aanvragen per maand. In de loop van dit jaar steeg het aantal richting de 3.000. Het zijn vooral inwoners uit Afghanistan, Syrië, El Salvador, Eritrea en Irak die asiel aanvragen.