Bijzonder onrustwekkend: “Zo iemand mag nooit meer met de auto rijden”

bron: HLN
door: Redactie
Afbeelding bron: ROB-TV
Om de twee uur pleegt een chauffeur in ons land vluchtmisdrijf na een ongeval waarbij doden of gewonden vielen. Vaak gaat het om mannen jonger dan 25, die onder invloed zijn of wiens papieren niet in orde zijn.

Vorig jaar sloegen 4.433 bestuurders op de vlucht na een zogenaamd letselongeval. En hoewel het aantal ongevallen met doden en gewonden daalt, stijgt het aantal accidenten met vluchtmisdrijf. Tien jaar geleden sloeg de bestuurder bij 9 % van alle ongevallen met gewonden op de vlucht, vandaag is dat in 11 %. Uit studie blijkt dat het merendeel van de chauffeurs jonger was dan 25. 

Bestuurders die op de vlucht slaan, zijn vaak onder invloed van alcohol of drugs of zijn niet in orde met hun papieren. In de meeste gevallen gaat het om jonge bestuurders die nog niet mogen rijden tijdens weekendnachten of die zelfs te jong zijn om te rijden. In een minderheid van de gevallen gaat het om oudere chauffeurs die een rijverbod hebben. Een bestuurder die vluchtmisdrijf pleegt na een dodelijk ongeval riskeert tot vier jaar cel en een rijverbod van drie maanden tot zelfs levenslang.

Vrijdagnacht werd in de Kempense gemeente Vorselaar ’s nachts nog een 17-jarige jongen doodgereden. De automobilist pleegde vluchtmisdrijf. Het slachtoffer werd pas zaterdagmorgen dood teruggevonden. “Zo iemand mag nooit meer met de auto rijden”, klonk het afgelopen weekend luid in Vorselaar. Net na de aanrijding plaatste de man trouwens nog een foto van zijn zwaar beschadigde auto op Snapchat.