PVDA slaat terug: "Fake news van Vlaams Belang, die aan de subsidiekraan hangen"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
PVDA heeft gereageerd op de aantijgingen van Vlaams Belang. Tom Van Grieken en co stelden zich deze week vragen bij de anderhalf miljoen euro lidgeld die de extreemlinkse partij weet binnen te halen.

Vlaams Belang meende dat de hoge inkomsten van de PVDA uit lidgelden mogelijk niet correct zijn. Er zou sprake zijn van een verkapte vorm van giften. VB wilde een onderzoek en - indien nodig - sancties.

"Fake news. Er is niets mis met onze ledenbijdragen", zegt parlementslid en PVDA-woordvoerder Tom De Meester. "Er is een onderscheid tussen giften en lidgelden. De wet beperkt financiële giften voor partijen tot 500 euro per persoon per jaar, om te vermijden dat bedrijven, zoals vroeger, politieke invloed bij partijen kopen. Maar mandatarissen en leden mogen natuurlijk nog altijd wel zélf een ledenbijdrage betalen aan hun eigen partij. Dat is de logica zelf."

Graaicultuur

"Wij steunen op eigen krachten. Dat maakt ons onafhankelijker van overheidssteun. De andere partijen zouden daar beter een voorbeeld aan nemen, in plaats van louter aan de subsidiekraan te hangen. De klassieke partijen zijn de grootste subsidieslurpers. Het Vlaams Belang strijkt jaarlijks 7,8 miljoen euro belastingsgeld op, de N-VA zelfs 10,5 miljoen euro. Dát is het probleem, niet de ledenbijdragen van de PVDA", klinkt het nog.

"Zélf doet extreemrechts gewoon mee met de graaicultuur. Parlementsleden van het Vlaams Belang streken de voorbije jaren 7 miljoen euro op aan uittredingsvergoedingen", aldus De Meester.