Groot probleem met huisdieren dringt zich op: "Verbied de verkoop ervan, dan is het opgelost"

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay
Minister van Consumentenzaken Nathalie Muylle (CD&V) wil nieuwe, duidelijkere regels omtrent de garantie op huisdieren. Daarover heerst nu teveel discussie.

Wie een dier koopt, heeft recht op twee jaar garantie. Net zoals op een huishoudtoestel. Maar nieuwe Europese regels dreigen ervoor te zorgen dat dieren uit de boot vallen. Minister Muylle wil duidelijke regels, want nu is er teveel ruimte voor discussie.

Met een ziek dier naar de huisarts gaan en daarna de factuur naar de verkoper sturen, gebeurt bijvoorbeeld vaak. "Niet doen, als je een tv laat herstellen door een elektricien ga je ook niet met de factuur naar de verkoper", zegt Ani-zoo, de beroepsfederatie van ondernemers in de huisdierensector, in Het Nieuwsblad. De federatie raadt aan via de verkoper naar een dierenarts te gaan.

GAIA

Michel Vandenbosch van GAIA vindt dat dan weer een slecht idee: "Die dierenartsen werken voor de kweker-handelaar in kwestie en zijn niet objectief", klinkt het in de krant.

Animal Rights gaat nog een stapje verder en wil de verkoop van dieren laten stopzetten, wat een garantieregeling meteen overbodig zou maken: "We moeten dieren niet langer als goederen verhandelen."