De eerste sneeuw is gevallen in Vlaanderen: "Dit mag je niet doen want dat is nu zeer ongezond"

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
In Limburg en ook in de Kempen is de eerste sneeuw van deze winter gevallen. Lokaal zijn de straten bedekt met een wit laagje.

Volgens VRT-weerman Bram Verbrugge gaat het eigenlijk niet om echte sneeuw, maar wel om "industriesneeuw" of "motsneeuw"'. Hij legt uit wat er precies aan de hand is. "We hebben al een aantal dagen een hogeluchtdrukgebied boven ons hoofd hangen. Dat betekent dat de lucht naar beneden wordt geduwd en er is weinig wind."

"Stofdeeltjes hangen al dagen in de lucht. Het is bijvoorbeeld niet gezond om te sporten. Als er nu motregen valt, kunnen er ijskristallen ontstaan rond de stofdeeltjes en dat maakt dat het lijkt op sneeuw. Het is eigenlijke vuile sneeuw", verklaart Verbruggen bij Radio 2. 

Voor Vlaanderen is het in ieder geval de eerste sneeuw. In Sint-Truiden en Genk werd men vanmorgen wakker met een laagje sneeuw. Dat was ook zo in Hasselt en Mol. 

 Woordvoerster Veva Daniëls laat weten dat ook de strooidiensten zijn uitgerukt. "De strooidiensten zijn deze nacht uitgereden, maar er is ook neerslag gevallen in het uiterste oosten van het land. Dat kan ervoor gezorgd hebben dat het strooizout is weggespoeld. We volgen op en de strooidiensten zullen het nodige doen."