Transmigranten die vorige week van De Panne naar Verenigd Koninkrijk wilde nemen drastisch besluit: “We are out of time”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Vorige week probeerden enkele transmigranten met een boot van De Panne naar het Verenigd Koninkrijk te raken. Al snel liep het fout en moesten ze gered worden door de hulpdiensten.

Ramin (24) en Nader (26) zijn twee Iraanse vluchtelingen die ook op de boot zaten. In Het Nieuwsblad doen ze hun verhaal. “We hebben geluk gehad. Het scheelde niet veel of we waren verdronken. Toch voel ik me unlucky. Omdat ik nog altijd hier zit, en niet aan de overkant”, vertelt Ramin.

De transmigranten in ons land voelen zich opgejaagd door het naderen van de Brexit. “We horen dat Engeland na 31 januari nog moeilijker te bereiken zal zijn. We are out of time. In trucks kruipen lukt bijna niet meer, omdat er zo hard gecontroleerd wordt. Dus moeten we wel met bootjes proberen. De risico's moeten we erbij nemen. Ze maken het ons moeilijk, maar we hebben geen andere keuze dan door te gaan.”

Ze vielen afgelopen dinsdag ten prooi van mensensmokkelaars. "De prijs hangt af van het type boot. Voor ons was de prijs 4.000 euro”, legt ­Ramin uit. “Wie de smokkelaar is, weten wij zelf ook niet. Ze verbergen hun gezicht en zeggen alleen waar en wanneer je op het meeting point moet zijn."

"We moesten zwemmen voor ons leven, ook de twee kinderen"

“Vorige week was dat dus De Panne. Nader en ik namen de bus en liepen nog een eind. In De Panne bleek dat er nog een tiental anderen waren. Ook twee kinderen. We hebben het bootje zelf het water in geduwd en zijn onmiddellijk vertrokken.”

“Maar al snel bleek dat er een gat in de boot zat. We maakten water en toen ging het heel snel. In een halve minuut kapseisde het bootje en zonk het. We hadden geen keuze: we moesten zwemmen voor ons leven.”