Vlaams Belang boos over Brussels plan voor transmigranten: "Volstrekte waanzin"

door: MRO
transmigratie
Afbeelding bron: Alessio Tricani / Shutterstock.com

De Brusselse regering wil een opvangcentrum openen voor transmigranten. Staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) wil dit niet steunen en Vlaams Belang overweegt een klacht in te dienen.

Transmigranten zijn illegaal en op doorreis, veelal naar het Verenigd Koninkrijk. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest koopt het gebouw aan de Bourgetlaan 20, vlakbij het hoofdkwartier van het Belgische leger, om transmigranten op te vangen.

"In ons wetboek is terecht sprake van een verbod op het faciliteren of huizen van illegale migranten op doorreis", reageert Brussels Parlementslid Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang). "Het is dan ook werkelijk te gek dat het Brussels Gewest dit nu zélf gaat doen. 

"Welke boodschap geven we hier nu mee aan elke (potentiële) illegale transitmigrant? 'Reis gerust gans Europa door naar je favoriete bestemming, in België kan je alvast uitrusten in ons overheidshotel'."

"Hiermee gaan we een tweede Calais in Europa aanmaken, en we gaan dat dan nog doen met maar liefst 2 miljoen euro aan belastinggeld. Volstrekte waanzin", aldus Lootens-Stael.

Brussels Vlaams Belang-voorzitter Bob De Brabandere treedt hem bij. "Je mag niet bewust een niet-EU-onderdaan helpen of herbergen om illegaal een ander buurland te betreden. De Brusselse overheid is zich hier natuurlijk van bewust en roept daarom 'humanitaire redenen' in."

"Maar dat is uiteraard onzin, gezien deze mensen niet verkeren in hongers- of levensnood, maar net heel bewust en door grof geld aan mensensmokkelaars te betalen illegaal door Europa reizen om naar het VK of andere bestemmingen te raken."