Rode Kruis onder vuur voor campagnevideo: "Mensen met overgewicht geviseerd"

door: STS
Afbeelding bron: Rode Kruis
De nieuwste campagne van het Rode Kruis is niet bij iedereen in goede aarde gevallen. De organisatie heeft zich verontschuldigd.

Een zwaarlijvige, blanke man die op een bankje zit, rug aan rug met een zwart kind dat een opgezwollen buik heeft door ondervoeding. Dat beeld staat centraal in een campagnevideo van het Rode Kruis.

"Als wij nu eens iets minder uitgeven aan eten, zodat zij iets meer kunnen uitgeven aan eten, dan raken we beiden van onze buiken verlost", klinkt het in de video.

Sterk beeld

Het komt het Rode Kruis op kritiek te staan. "Mensen met overgewicht worden op een negatieve manier aangesproken, alsof enkel zij niet bekommerd zijn om hongersnood en alsof enkel zij het probleem kunnen verhelpen", zegt ANBN, een organisatie voor mensen met een eetstoornis, in Gazet van Antwerpen.

"Het was niet de bedoeling om mensen met overgewicht als schuldige aan te wijzen. We hebben gekozen voor een sterke visuele metafoor, een beeld dat de aandacht trekt", reageert het Rode Kruis in de krant. "Het spijt ons dat een aantal mensen zich geviseerd voelen."