Brusselse studenten razend nadat politie hun feest stilgelegd heeft: “Moeilijk, alle agenten waren Franstalig”

door: PMN
Afbeelding bron: Twitter/Facebook
Afgelopen maandag moest de Brusselse politie drastisch ingrijpen bij een studentenfeestje. Uiteindelijk werd het feest door de politie stilgelegd.

Na het studentenfeestje liep het helemaal uit de hand. De politie greep fors in “met onder meer pepperspray en zou ook tientallen vrouwelijke studenten geslagen hebben”, reageert de studentenclub Bruxellas, die achter de organisatie van het uit de hand gelopen dagdiscofeest van maandag zit.

De ‘Jeneverpulling’, zoals de studenten het zelf noemen, is voor hen het feestje van het jaar. Ze drinken en dansen op muziek om het tweede semester in te zetten. Maar dit jaar veranderde het feest in een knokpartij met de politie. Die reageerde al door te zeggen dat ze aangevallen werden door de meestal dronken studenten.

Wat vooraf ging: Studentenfeest in Brussel loopt volledig uit de hand, politie bekogeld en reageert zeer fors

Franstalig
“De agenten waren uitsluitend Franstalig, wat de communicatie tussen hen en onze studenten niet ten goede kwam”, citeert Bruzz een lid van de Brusselse studentenvereniging in Het Laatste Nieuws. “Ik betwijfel ook dat er met glazen flessen naar de politie is gegooid, aangezien alle drank in plastic bekertjes werd geserveerd en er een verbod gold om glazen flessen mee naar buiten te nemen.”

“Hoewel er vanuit de feestvierders geen enkele agressie of weerspannigheid was, trad de politie meteen hardhandig op. Ze gebruikten pepperspray, deelden klappen uit en zetten hun politiehonden meteen in. Er was nochtans op geen enkel ogenblik enige bedreiging. Minstens vijftig studenten zijn getroffen door dit - in onze ogen volledig disproportioneel - politieoptreden.”Pepperspray

Een aanwezige zegt dat het moet kunnen om met glazen flessen naar de politie te gooien. “Wat echter wel schandalig was, was het hardhandig optreden van de politie tegen àlle bezoekers. Hoewel we ons zeer meegaand opstelden kregen we pepperspray in de ogen."

Klacht
Enkel boze studenten willen nu een klacht indienen tegen de politie. “De hele interventie wordt intern nog volledig herbekeken om de precieze omstandigheden te achterhalen”, wil men uit die hoek nog kwijt.