N-VA-burgemeesters zijn het eens: “In Antwerpen lukt het wel, waarom dan niet federaal?”

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Federaal roepen PS en N-VA alsmaar “ça ne va pas” en “zij willen de baas spelen”. Lokaal lijken de Vlaams-nationalisten helemaal geen probleem te hebben met de socialisten.

De Standaard deed een rondvraag bij de Vlaamse N-VA-burgemeesters. De meeste van hen zien helemaal geen graten in een regeringsdeelname samen met de PS. Ze wijzen er op dat er met de socialisten wel degelijk te onderhandelen valt.

De meeste burgemeesters onderschrijven het officiële partijstandpunt: “we zeggen niet neen maar het zal niet gemakkelijk zijn en alle voorwaarden moeten worden vervuld”. N-VA zal niet vlakaf ‘nee’ zeggen tegen PS. De onderliggende boodschap is dat als de regeringsvorming niet lukt, het niet aan hen gelegen zal hebben.

Enkele van de burgemeesters verwijzen naar de lokale verkiezingen van twee jaar geleden. “In Antwerpen lukt besturen met de socialisten, waarom dan niet federaal?”, vraagt Koenraad Volckaerts, burgemeester van Hove, zich af.

Tenslotte heerst er nog pragmatisme onder de N-VA-burgemeesters. Voor het lokale beleid is het belangrijk dat N-VA federaal mee bestuurt. Daar zitten immers enkele belangrijke bevoegdheden. En dus kan N-VA best samen met PS in een federale regering stappen.