Zuhal Demir zet Greta Thunberg op haar plaats

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zegt respect te hebben voor Greta Thunberg, maar laat zich geen schuldgevoel aanpraten.

Demir vertegenwoordigde de deelstaten van België op de Europese Raad Leefmilieu in Brussel. Ze blijft herhalen dat de 68 miljoen euro steun niet enkel naar Henegouwen mag gaan.

Bij aanvang van de Raad kreeg de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg het woord. Demir zegt respect te hebben voor haar, maar vreest dat ze een averechts effect teweegbrengt.

Showvoorstel

"We kennen haar verhaal en ik respecteer haar daarvoor. En ze mag grofgebekt zijn. Maar ik ga niet na een showvoorstel met een schuldgevoel aan deze Raad deelnemen. Dat laat ik me niet aanpraten. Wel met een plichtsgevoel", aldus Demir in een persbericht.

"Greta stoot veel mensen af van de klimaatzaak. Haar aanpak werkt duidelijk niet. Ik vind het niet verstandig haar te blijven uitnodigen in politieke fora. Je kweekt negationisten en we hebben iedereen nodig om de uitdagingen aan te gaan", besluit de minister.