“Voor mij zouden de gevolgen van corona veel erger zijn dan een verkoudheid”

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Terwijl de wereldbevolking twijfelt tussen lachen met of angst hebben voor het coronavirus, zijn er ook mensen voor wie de ziekte wel degelijk grote risico’s inhoudt. Een van hen doet haar verhaal.

Lisette Bastiaansen uit het Nederlandse Oosterhout heeft COPD of een chronische obstructieve longziekte. “Daardoor loop ik een groter risico om veel zwaarder ziek te worden”, vertelt ze aan RTL Nieuws. “Dus de kans is reeël dat, mocht ik dit virus krijgen, de gevolgen veel groter zijn dan een eenvoudige verkoudheid.”

Volgens Lisette gaat de coronacrisis niet alleen over economie maar ook over solidariteit. “Als mensen geen rekening houden met grote groepen voor wie het heel spannend is, vraag je je af: leven we met elkaar of leeft ieder voor zich en gaat het om het recht van de sterkste?”

Handen wassen

Zelf neemt ze alle mogelijke maatregelen om de risico’s te beperken. “Handen wassen, geen handen schudden, zorgen dat je niet richting iemand kucht. Je kunt met kleine dingen al veel betekenen als gezond mens.”

Een belangrijke nuance: er zijn geen mensen die meer risico lopen om ziek te worden. Maar door hun verzwakt immuunsystemen zouden er wel ernstige complicaties kunnen zijn voor onder meer ouderen, mensen met hart- en vaatziekten en kankerpatiënten wanneer ze wel ziek worden.