Informateurs langer aan zet, koning heeft duidelijke opdracht

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
De koning verwacht kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) en Senaatsvoorzitter Sabine Laruelle (MR) op maandag 16 maart terug op het paleis. Het duo wil CD&V overtuigen om toch mee te stappen in de Vivaldi-coalitie.

Dewael en Laruelle kregen de ondankbare taak om de patstelling die de ‘ezelsstamp’ van PS-voorzitter Paul Magnette aan een regering met N-VA gegeven had open te breken. Na enkele weken lijken de gemoederen nu bedaard.

De twee voorzitters knoopten gesprekken aan met de partijvoorzitters. Ze hoopten de eerste stappen richting een Vivaldi-coalitie met vier politieke kleuren te zetten. CD&V en haar leden blijven echter hameren op een federale regering met een Vlaamse meerderheid, dus met N-VA er bij.

Koning Filip stuurde het duo terug het veld in met een duidelijke boodschap: neem de nodige initiatieven om snel een regering te vormen zodat de dringende problemen waarmee het land geconfronteerd wordt, aangepakt kunnen worden. Er is het coronavirus en bovendien dreigt de begroting te ontsporen.