Theo Francken over Vivaldi-coalitie: “Men durft niet naar de kiezer en dat is een bindmiddel”

door: WVDS
Theo Francken politicus bij N-VA
Afbeelding bron: Photonews

De Vivaldi-regering staat in de steigers en dus moet N-VA zich opmaken voor enkele jaren oppositie op federaal niveau. Kopstuk Theo Francken noemt het zuur en vraagt zich luidop af of wat nu gebeurt nog wel democratisch is en waarom CD&V in het paars-groene project stapt.

“Het is zuur, ook voor mij persoonlijk. Ik heb de meeste stemmen van de 150 Kamerleden en ik geniet dus enorm veel steun van de kiezer, een heel grote steun in Vlaams-Brabant en dan moet je in de oppositie gaan zitten van een regering die geen Vlaamse meerderheid heeft”, aldus Theo Francken bij Redactie24.

Bart De Wever en ik hebben samen meer stemmen behaald dan al die ministers samen. Is dat nog normaal? Dat kan grondwettelijk, maar dat is niet normaal in een democratie. Dat is politiek gezien een aberratie. Een premier die 16.000 stemmen heeft, is dat dan wel normaal?”

De traditionele partijen incasseerden een ferme klap tijdens de verkiezingen in 2019 en hebben schrik voor nieuwe verkiezingen, stelt Francken. “Men durft gewoon niet naar de kiezer gaan en dat is het bindmiddel van paars-groen.”

“De uitslag van de verkiezingen was natuurlijk een patat van jewelste voor de traditionele partijen en nu opnieuw durven ze niet naar de kiezer gaan. Er is echt wel een probleem met de democratie hier. De twee grootste partijen van Vlaanderen worden gewoon aan de kant geschoven. Er zijn serieuze fundamentele vragen te stellen over de manier waarop hier in België met de democratie wordt omgegaan.”

“Dat gevoel leeft volgens mij ook bij veel Vlamingen en daar moet men heel goed mee opletten want de mensen zijn niet dom. Ik maak me echt zorgen over de manier waarop men met de democratische regels omgaat.”

CD&V neemt echt een risico

Dat CD&V het ja-woord gaf aan preformateurs Conner Rousseau en Egbert Lachaert, vindt Francken bijzonder vreemd. “Ik begrijp absoluut niet wat CD&V, een christendemocratische Vlaamse conservatieve partij, te zoeken heeft in het paars-groen project. Ik heb nog nooit meegemaakt dat het goed afloopt als je mathematisch overbodig bent. Dat is echt een risico dat zij nemen.”

“Als je er dan nog als het vijfde wiel aan de wagen bij zit, met een programma dat indruist tegen een progressief Belgicistisch basisproject, dat snap ik gewoon niet. Zij hebben nog een ledencongres en we zullen moeten afwachten wat daar finaal uitkomt.”

Georges-Louis Bouchez

Bijna sprong de Vivaldi-coalitie af omwille van de manier waarop MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez handelde. Francken voorspelt dat hij nog voor veel spanningen zal zorgen.

“Als MR de premier niet levert, dan zal Bouchez nog doorgaan en ik denk niet dat zij de premier zullen leveren. Dat gaat nog heel veel spanning zetten op de relaties.”

“Wij hebben een regering gehad met vier en dat was al zo moeilijk en nu zijn ze met zeven. Ze zeggen dat ze op een andere manier aan politiek gaan doen, ze verkondigen het positivisme. Dat is zelfs geen pot lijm, dat is een laagje vernis dat je er zo af krast. Dat gaat de eerste zes maanden, maar dan is het nog drie jaar.”