Noodregering lijkt in de maak: "Wat ze willen doen is onwettelijk"

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Lijkt het onmogelijke plots wel mogelijk te worden? Het coronavirus heeft blijkbaar ook in de politiek het één en het ander doen veranderen.

Koninklijk onderhandelaars Patrick Dewael (Open VLD) en Sabine Laruelle (MR) hebben vrijdagavond tot 22 uur met de partijen samengezeten om een 'coronargering' op de been te brengen. Het moet een noodregering zijn met zowel PS als N-VA in. De PS zou zelfs haar eerdere veto's hebben laten vallen en werkt constructief mee.

De noodregering zou een variant op paars-geel worden. De twee grootste Waalse partijen zetelen in die noodregering samen met de drie Vlaamse regeringspartijen, aangevuld met SP.A. Zo'n coalite heeft 90 van de 150 kamerzetels, wat dus een ruime meerderheid is.

Maar volgens politicoloog Nicolas Bouteca bestaat wettelijk een noodregering niet. Wettelijk gezien bestaat er enkel een regering met volheid van bevoegdheden, of een regering in lopende zaken, zoals we die nu hebben. De term dient vooral om de urgentie aan te geven", legt hij uit bij VRT.

"Men zal ook het vertrouwen van het parlement moeten krijgen. Het verschil zou kunnen zitten in het beperkte programma van de regering, bijvoorbeeld de begroting op orde zetten, de coronacrisis aanpakken, en de contouren van een staatshervorming afspreken. Maar wellicht zou het toch een opstapje zijn naar een regering die de legislatuur uitdoet. De drie genoemde dossiers zijn namelijk al stevige brokken voor om het even welke regering."