Vraag naar lockdown in België: "We moeten door de zure appel bijten" & "Dat is absurd"

door: MRO
Steeds meer Europese landen gaan in lockdown om het coronavirus te bestrijden. Ook in België woedt de discussie. Vlaams Belang en PVDA pleiten alvast voor een volledige lockdown.

Vlaams Belang vraagt dat België minstens 14 dagen in lockdown gaat, de geschatte maximumduur van de incubatietijd van de corona-ziekte.

“We gaan even door de zure appel moeten bijten, maar als we bij de pakken blijven zitten, kunnen onze zorgdiensten de komende weken barsten onder de te grote druk. Dàt moeten we koste wat het kost voorkomen.”

“België blijft een centraal gelegen land, met een hoge bevolkingsconcentratie bovendien. Dat geldt nog veel meer voor het Brusselse en Vlaamse Gewest”, vertelt partijvoorzitter Tom Van Grieken (Vlaams Belang). “Afgelopen dagen hebben we nog tientallen vluchten uit Spanje en Italië ontvangen. Onbegrijpelijk, maar hier zullen we de gevolgen nog van voelen. Het is essentieel dat we nu zoveel mogelijk niet-zieken niet-ziek houden. Een volledige lockdown geeft daar de beste garanties voor.”

Radicale maatregelen nodig

Ook PVDA wil dat België op slot gaat. “We hebben radicale maatregelen nodig om de bevolking te beschermen tegen corona en de curve nu zoveel mogelijk af te vlakken”, zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens. “Wij willen een volledige lockdown. Alle niet-essentiële sectoren moeten zo snel mogelijk gesloten worden.”

“De situatie is ernstig. Iedereen die kan, moet nu thuis blijven. We moeten de curve zoveel mogelijk afvlakken. Daarom hebben we radicale maatregelen nodig. Alle niet-noodzakelijke productie moet zo snel mogelijk stilgelegd worden. Alleen samen krijgen we corona klein.”

Alle niet-noodzakelijke productie en diensten in België stilleggen

“De gezondheid van de werkende klasse komt voor ons op de eerste plaats, niet de winst en de economische belangen. Het is absurd dat de werknemers bij bedrijven als Audi, Volvo Trucks en Tenneco hun directies moeten dwingen tot sluiting”, aldus Mertens. “Alle niet-noodzakelijke productie en diensten moeten nu stilgelegd worden, om de gezondheid van de bevolking te beschermen, en om alle mondmaskers en beschermingsmaterialen prioritair te kunnen voorzien voor de zorgsector en de andere prioritaire sectoren."