Ouders twijfelen om zieke kinderen chemotherapie in ziekenhuis te laten volgen door coronavirus

door: BVDO
Afbeelding bron: Foter
Het coronavirus houdt ons blijkbaar allemaal tegen om dokters- of ziekenhuizenbezoeken te doen waar dit absoluut nodig is.

Eind maart trokken dokters en spoedartsen al aan de alarmbel omdat zij te weinig patiënten zagen in vergelijking met anders. Zelfs de telefonische raadplegingen worden volgens hen veel te weinig gebruikt. Deze reactie kwam er nadat de regering had opgeroepen om niet nodeloos langs te gaan bij huisartsen en ziekenhuizen.

Maar er is ook de keerzijde van de medaille. Patiënten die dringende hulp nodig hebben, zoals bij een beroerte of een hartaanval, proberen langer te wachten om langs te gaan bij de hulpdiensten en verlagen zo de kansen op een herstel. Wat in sommige gevallen ook de dood tot gevolg heeft.

Zo moeten kinderartsen geregeld ook de ouders van kankerpatiëntjes overtuigen om voor de chemotherapie naar het ziekenhuis te komen. Veel ouders willen dat niet meer, omdat ze bang zijn dat hun kinderen het coronavirus zullen oplopen tijdens de toediening van de chemo.

"Die angst is niet juist", zegt dokter Bénédicte Brichard aan La Libre Belgique. "We moeten de ouders overtuigen om de gezondheid van hun kinderen te beschermen door de follow-up van een behandeling aan te houden. Het opschorten van de behandeling, zelfs voor enkele weken maar, kan de kanker laten terugkeren op zijn normale groeisnelheid. De angst voor het coronavirus mag hen tegenhouden."