Minister Dalle veroordeelt rellen in Anderlecht, maar vraagt ook begrip: "Veel jongeren voelen zich vergeten"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Jongeren hebben de afgelopen dagen rel geschopt in Anderlecht en dat heeft voor een golf van verontwaardiging gezorgd. Vlaams minister van Brussel en Jeugd Benjamin Dalle vraagt ook begrip voor de situatie waarin sommige jongeren verkeren.

Benjamin Dalle (CD&V) publiceerde een reactie op zijn Facebookpagina. Daarin betuigt hij zijn medeleven bij het overlijden van Adil, de jongen die om het leven kwam toen hij in aanrijding kwam met een politievoertuig terwijl hij vluchtte voor een politiecontrole.

Benjamin Dalle veroordeelt de rellen, maar belicht ook de situatie waarin sommige jongeren verkeren. "Laat mij duidelijk zijn: geweld tegen de politie kan niet. Niet in coronatijden, niet naar aanleiding van een overlijden, nooit. De politie moet kordaat optreden tegen dit geweld en de daders moeten vervolgd worden."

"Op sociale media en internetfora las ik gisteren allerlei verwensingen en veralgemening over de (Brusselse) jongeren. Het waren vaak zeer harde woorden. Conclusies worden snel getrokken, verwensingen snel gemaakt. In deze periode pleit ik voor meer respect, begrip en medeleven. In de eerste plaats naar de familie van de jongen die is overleden, maar ook voor de situatie van veel jongeren."

"Het verhaal is niet zwart-wit. Veel jongeren worden dubbel getroffen door de coronamaatregelen. Jongeren die opgroeien in armoede, in veel te kleine appartementen, zonder tuinen, zonder toegang tot internet, al te vaak ook zonder perspectief. Er heerst diepe frustratie, woede ook. Veel jongeren voelen zich vergeten. Niet gehoord. Jeugdwelzijnswerkers staan op de eerste lijn om samen met de jongeren op zoek te gaan naar oplossingen. De verhalen die ik hoor van velen onder hen grijpen vaak naar de keel. Hun werk is van essentieel belang tijdens deze coronacrisis."