Door corona voor het eerst naar het OCMW: krijgen die allemaal een leefloon?

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
De coronacrisis en de tijdelijke werkloosheid doen heel veel extra mensen naar het OCMW stappen omdat ze in financiële moeilijkheden komen.

"De OCMW's voelen de maatschappelijke onzekerheid", zegt Nathalie Debast van de VVSG, de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten, op Radio bij ‘De Inspecteur’. "Mensen worden geconfronteerd met een nieuwe situatie en dus willen ze weten wat hun rechten zijn en of ze in aanmerking kunnen komen voor bijkomende steun."

De voorbije maand waren er heel veel nieuwkomers in het OCMW. "Het gaat vaak over zelfstandigen of mensen die tijdelijk werkloos zijn door de crisis. Mensen zijn soms nog beschaamd, maar die schaamte is nergens voor nodig. Je komt bij ons in een professionele omgeving terecht. Je kan je verhaal vertellen en we zoeken samen naar de best mogelijke oplossing."

En die trekken niet alleen naar het OCMW voor financiële hulp. "We hebben de voorbije weken veel mensen geholpen met het invullen van papieren voor tijdelijke werkloosheid of met andere administratieve verplichtingen. Maar we hebben ook oor voor andere maatschappelijke vragen. Mensen die zich niet goed voelen en die niet weten waar ze terecht kunnen, zijn bij ons meer dan welkom."

Niet iedereen die naar het OCMW gaat, krijgt een leefloon. "We hebben natuurlijk veel mensen die een leefloon krijgen. Maar het is niet de standaard oplossing. Als je nu tijdelijk werkloos wordt, heb je vooral nood aan steun op jouw maat. Een leefloon is niet de beste keuze, want je zal heel waarschijnlijk nog minder overhouden dan wat je al hebt. Bovendien zijn er heel strenge voorwaarden verbonden aan een leefloon."