Exitplannen gelekt: Hier mogen we ons (wellicht) aan verwachten vanaf 4 mei

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
In de Franstalige pers is een voorstel uitgelekt waarin beschreven staat hoe de lockdown-maatregelen tegen het coronavirus versoepeld kunnen worden.

De verwachting was dat de maatregelen vanaf 4 mei geleidelijk aan versoepeld gingen worden, en dat blijkt ook uit een gelekt document van de groep die de exitstrategie moet bepalen, dat de krant Le Soir in handen kreeg.

Volgens het document zou het toegelaten worden om familie en vrienden te bezoeken. Met voorwaarden, weliswaar: één avond per weekend, maximaal tien personen en telkens dezelfde. Sporten die je met maximaal twee personen beoefent, zoals tennis of golfen, zouden weer toegestaan worden.

Speeltuinen en parken zouden weer open mogen gaan. Ook zouden garages (voor dringende herstellingen en afhalen van nieuwe auto's) en fietsenwinkels weer de deuren mogen openen op 4 mei.

Scholen

Vanaf 15 mei zou de tweede fase volgen, met de stapsgewijze heropening van de scholen. Het lager onderwijs zou eerst opstarten, maar niet met alle leerjaren tegelijk. In het secundair onderwijs zou afstandsleren de norm blijven. Laatstejaars zouden wel een of twee dagen per week op school verwacht worden.

Horeca

Voor restaurants, hotels en cafés is er nog geen datum vooropgesteld. Er zal eerst gekeken worden of de andere versoepeling niet leiden tot een opflakkering van het coronavirus.

Let wel: dit document is een voorlopig voorstel van de GEES-werkgroep. Vrijdag beslist de Nationale Veiligheidsraad erover.