Erika Vlieghe waarschuwt: "Experten overal ter wereld kijken hier met een zekere ongerustheid naar"

door: MRO
Viroloog Erika Vlieghe
Afbeelding bron: Photonews
De coronacijfers blijven positief evolueren en de lockdown wordt vanaf maandag versoepeld. Vanaf 11 mei zouden we zelfs opnieuw gewoon kunnen gaan winkelen, al blijven experten waarschuwen voor overdreven enthousiasme.

Ook Erika Vlieghe, voorzitster van de expertengroep die de exitstrategie voor België bepaalt, is op haar hoede. "Er zal deze week nog hard gewerkt moeten worden aan allerlei richtlijnen. Laat ons kijken hoe de komende week zich ontplooit", vertelt ze in gesprek met Radio1.

Er moet te allen prijze vermeden worden dat de winkelstraten vanaf 11 mei opnieuw vol mensen lopen. "In ons advies hebben we altijd gezegd dat de opening van winkels rustig, zonder crowding, zonder grote hopen mensen bij elkaar veilig moet verlopen. Daar moet nog aan verder gewerkt worden."

Het virus is niet weg

"Alles in het plan is conditioneel. Als het allemaal verder goed gaat en de zaken op punt staan, dan kunnen we telkens een stapje proberen zetten."

"Experten overal ter wereld kijken met een zekere ongerustheid naar het enthousiasme op alle vlakken. We willen allemaal geleidelijk terug naar de normaliteit gaan, maar het virus is niet weg. We moeten het weg houden door ons gedrag aan te passen tot er een andere oplossing is. Dat wil dus niet zeggen ineens spectaculair alles opnieuw opengooien", aldus Erika Vlieghe.