Steven Van Gucht heeft schrik: “We nemen het grootste risico dat we kunnen nemen”

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Door de nieuwe maatregelen van de regering mogen we zondag toch nog onze moeder gaan bezoeken op ‘moederdag’. Maar wel maar met maximum vier personen.

Zondag mogen we op familiebezoek en maandag mogen we ook opnieuw gaan winkelen. “Er kwam heel wat druk vanuit de bevolking”, legt viroloog Steven Van Gucht uit bij Radio 1.

“Mensen hadden nood aan meer sociaal contact. Ik denk dan bijvoorbeeld ook aan alleenstaanden, die al weken op zichzelf aangewezen zijn. Ik ben wel blij dat men daar nu gehoor aan heeft gegeven.”

Steven Van Gucht zegt wel dat er een groot risico genomen wordt. “Het meest riskante contact is het sociale contact. Mensen hebben met familie intieme contacten. Dat risico is veel groter.”

Feestjes
“Hoe kleiner je bubbel, hoe liever. Ga zeker geen feestjes organiseren waarbij je mensen uit verschillende andere groepen gaat uitnodigen. Gebruik dit om je geliefden terug te zien. Let ook wel op dat mensen boven de 80 jaar een extra risico lopen. Als de mensen dit heel ernstig nemen en daar voorzichtig mee omgaan, dan gaat het meevallen."

"Als mensen dit gaan gebruiken om familiefeesten of barbecues te organiseren, dan kan dit een groot risico zijn. Vergeet niet dat het virus nog altijd tussen ons is en het heeft niet veel nodig om weer op te flakkeren.”