Ook Steven Van Gucht mengt zich in de zaak: “Meest dodelijke virus dat er is”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Steven Van Gucht maakt zich zorgen om katje Lee. Er zijn vermoedens dat het dier hondsdolheid heeft opgelopen.

Katje Lee werd begin april door een studente vanuit Peru naar ons land meegebracht. Het FAVV wil dat men het katje laat inslapen. “Er zijn écht geen andere oplossingen meer mogelijk”, luidt het bij ATV.

“Vandaar dat de eigenares voor haar vertrek duidelijk werd geïnformeerd dat de kat niet mocht worden ingevoerd in België", klinkt het. “Ze heeft zelf de verantwoordelijkheid genomen om dit toch te doen, terwijl ze op de hoogte was van de gevolgen.”

Dodelijk virus
Viroloog Steven Van Gucht, hoofd van het Belgisch Nationaal Referentielabo voor Rabiës, deelt de mening van FAVV. “Rabiës is het meest dodelijke virus dat we kennen, we kunnen geen enkel risico nemen”, zegt hij.

“Er bestaat geen enkele test die kan aantonen of het dier al dan niet drager is van het virus. Een vaccinatie biedt bovendien geen garantie tegen de ziekte indien het dier daarvoor al werd blootgesteld.”

“De ziekte kan soms pas vele maanden later ontwikkelen. Daarom moeten we er steeds vanuit gaan dat zo'n dier mogelijk besmet is, ook al heeft het antistoffen en lijkt het in goede gezondheid.'”