Steven Van Gucht niet opgezet met plannen Marc Van Ranst: "Niet te lichtzinnig mee omgaan"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Het voorstel van viroloog Marc Van Ranst om katje Lee op te vangen in zijn laboratorium, valt niet bij iedereen in goede aarde.

"Het is heel sympathiek van hem, maar we mogen daar toch niet te lichtzinnig mee omgaan. Zo'n quarantaine, dat moet echt wel professioneel aangepakt worden", zei zijn collega-viroloog Steven Van Gucht op Radio 2.

"Het gaat niet om een quarantaine van twee weken zoals bij het coronavirus, voor hondsdolheid spreken we over een quarantaine van ettelijke maanden. Zo'n jong dier gedurende maanden in relatieve afzondering houden, is niet goed voor het welzijn van het dier. Normaal vraagt dat een speciaal daarvoor voorziene infrastructuur, met gespecialiseerd personeel dat bovendien gevaccineerd is tegen hondsdolheid."

Van Gucht vreest ook dat er een gevaarlijk precedent geschapen kan worden. "Als je dat voor deze kat doet, moet je dat in de toekomst ook gaan doen voor de duizenden andere honden en katten die geïmporteerd worden. Dat kan heel duur worden. Wij raden mensen af om dieren uit risicolanden voor rabiës naar België te halen."