Steven Van Gucht maakt zich serieuze bedenking: Niet iedereen spreekt de waarheid

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Viroloog Steven Van Gucht denkt dat mensen die gecontacteerd worden door de contact tracers, niet de volledige waarheid durven te vertellen.

De contact tracers brengen de contacten van al wie symptomen heeft die wijzen op een besmetting met het coronavirus, in kaart. Daarvoor bellen ze mensen op. "Dit is de beste strategie om de ketting van de virusverspreiding systematisch door te knippen", stelt Van Gucht.

"Het kan echter vervelend zijn wanneer dit betekent dat schijnbaar gezonde mensen gevraagd wordt om twee weken thuis te blijven. Het is toch belangrijk om hieraan mee te werken", benadrukt de viroloog.

Geen straf

"Per dag worden honderden besmette personen opgebeld. Het valt echter op dat we per besmette persoon die gebeld wordt, slechts één of géén hoogrisicocontact gemeld krijgen. Dat is laag, eigenlijk verwachten we dat er per persoon zo'n vier à vijf hoogrisicocontacten zouden moeten zijn."

"We vermoeden dat sommige mensen misschien schroom hebben om al hun contacten aan te geven. Men mag absoluut geen schrik hebben om volledig open kaart te spelen over de contacten die u had tijdens de besmettelijke periode. Dit is een volledig anoniem proces en u zal nooit berispt of bestraft worden wanneer u meer contacten had dan toegelaten is", aldus Van Gucht.