"Om het klimaat te redden, zullen we bijna permanent in lockdown moeten gaan"

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay
Het coronavirus zorgt wereldwijd voor een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, maar het is nog niet genoeg om de opwarming van de aarde te stoppen.

Door het coronavirus ligt het vliegverkeer lam, lagen - en liggen - enorm veel bedrijven stil en werd er meer dan ooit van thuis gewerkt. Bovendien mochten we sowieso enkel essentiële verplaatsingen maken met de wagen.

Maar de winst op vlak van milieu is niet genoeg. Indien de wereld binnen een maand weer op volle toeren zou draaien, zou er nog maar 4% CO2-uitstoot minder zijn op jaarbasis. Wanneer de crisis de wereld verder lam legt tot het einde van het jaar, zou er 7% minder CO2-uitstoot kunnen zijn. Dat is nog niet genoeg om de doelstelling om de opwarming te beperken tot 1,5 graden Celsius te bereiken, laat staan de nog ambitieuzere doelstelling van 2 graden Celsius.

"Willen we de opwarming van de aarde tot 1,5 graden Celsius beperken, dan moeten we de uitstoot jaarlijks met 7,6% verminderen. Dat betekent dat we bijna permanent in lockdown zouden moeten gaan", schrijft De Standaard.