Man krijgt doodsvonnis te horen via Zoom: "Absurde situatie voor dit misdrijf"

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Het zijn vreemde tijden in de coronacrisis, maar voor een Maleisische verdachte ging dat wel heel erg ver.

De 37-jarige Maleisiër Punithan Ghenasan kreeg via een videogesprek op Zoom met het Singaporese hooggerechtshof te horen dat zijn leven beëindigd zal worden. De man zat vast op verdenking van drugstrafiek en daartegen wordt in Singapore streng opgetreden. De man werd in 2011 betrapt.

Amnesty International is niet te spreken over de veroordeling en spreekt van een inhumane daad. “Of het nu via Zoom of in een rechtbank is. Een doodstraf is altijd inhumaan en wreed”, klinkt het. “Deze zaak is een zoveelste herinnering aan het feit dat Singapore de internationale regels aan zijn laars blijft lappen door de doodstraf als voornaamste straf op drugstrafiek blijft zetten.”

Singapore is één van de vier overgebleven landen in de wereld waar mensen de doodstraf krijgen voor drugsdelicten. Een maatregel die volgens Amnesty International te zwaar is. “In een tijd waarin onze aandacht naar het redden en beschermen van mensenlevens in een pandemie gaat, is de doodstraf des te absurder. De advocaat van Ghenasan tekent beroep aan tegen de beslissing.