Coronavirus in verschillende slachthuizen: Is ons vlees nog veilig?

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
In meerdere slachthuizen in Nederland, Frankrijk en Duitsland zijn werknemers van slachthuizen besmet geraakt met het coronavirus. In ons land is dat (nog?) niet het geval.

De verschillende slachthuizen in onze buurlanden moesten noodgedwongen de deuren sluiten na de besmettingen onder het personeel. Zo moesten in het Nederlandse Groenlo 600 personeelsleden van een slachthuis in quarantaine.

"Er werken veel buitenlandse arbeidskrachten in de sector. In Duitsland bijvoorbeelden woonden de werknemers van het ergst getroffen slachthuis samen in een legerkazerne, met gemeenschappelijke keuken en sanitair", verklaarde Griet Lemaire van het Vlaams Infocentrum voor Land- en Tuinbouw op Radio 1.

In België zijn er vooralsnog geen slachthuizen moeten sluiten. "De sector is veel strenger geregeld hier en de bedrijfsleider is aansprakelijk. Bovendien heeft de sectorfederatie voor de lockdown al richtlijnen uitgevaardigd, een beheerplan voor hoe er met de coronamaatregelen moet omgegaan worden", aldus Lemaire.

Veiligheid

Over de veiligheid van het vlees dat op ons bord belandt, zouden we ons niet veel zorgen moeten maken, zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Het coronavirus kan niet lang overleven op een kadaver. Bovendien gaat er een lange tijd over vooraleer het voedsel in onze keuken arriveert, en bakken we ons vlees meestal ook nog voor consumptie.