UZ Brussel test robot Pepper uit in strijd tegen coronavirus

door: PMN
Afbeelding bron: UZ Brussel
Vanaf deze week is er in het UZ Brussel ook een sociale robot. Hij kreeg de naam Pepper en moet helpen in de strijd tegen het coronavirus.

Het UZ Brussel test vanaf deze week uit of de hulp van een sociale robot zinvol is in de strijd tegen COVID-19. De tweetalige robot Pepper staat de onthaalmedewerkers bij om patiënten die op consultatie komen te herinneren aan de basisprincipes om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Om de sociale robot Pepper in het ziekenhuis in te zetten werkt het UZ Brussel samen met het robotica onderzoekscentrum Brubotics van de Vrije Universiteit Brussel. De ingenieurs van Brubotics programmeren Pepper zodat die focust op sociale interactie met mensen, in dit geval patiënten die op consultatie komen in het ziekenhuis. Voor inschrijving aan de balie verwelkomt Pepper de patiënten en spreekt hij ze aan. Wie zijn richting uitkomt, kijkt hij aan met zijn grote vriendelijke fonkelogen. 

Hij maakt gebruik van zijn armen en handen om de uitleg die hij in het Nederlands en Frans geeft mee te ondersteunen. Slechthorenden kunnen de informatie die hij geeft volgen via de uitleg en illustraties op het beeldscherm op zijn borstkas. Dit alles gebeurt kort, bondig én contactloos. Op die manier vult robot Pepper de repetitieve, maar essentiële, taak aan van de onthaalmedewerkers, zodat zij zich nog meer kunnen toeleggen op het onthaal van kwetsbaren en hulpbehoevenden.

Pepper zal deze week eerst een stage doorlopen. Hij zal nauwgezet gemonitord worden door menselijke begeleiders. Zo kunnen de patiënten én het personeel rustig wennen aan de nieuwste medewerker van het UZ Brussel.

Besmetting
“Sinds 11 mei kunnen patiënten opnieuw bij ons terecht voor niet-dringende zorg. Het blijven benadrukken van de veiligheidsmaatregeen is van belang om ervoor te zorgen dat patiënten naar het ziekenhuis kunnen komen zonder angst voor besmetting”, licht prof. Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel toe.
 
“Vandaar dat wij daarvoor vanaf deze week extra hulp inroepen van een sociale robot. We starten nu met één robot en hopen dat wij kunnen rekenen op steun van externe organisaties en bedrijven via de UZ Brussel Foundation. Op die manier kunnen we extra robots inzetten en de vaardigheden van de sociale robot verder uitbreiden, zoals het opmeten van de lichaamstemperatuur, bezoekers controleren op correct dragen van mondmaskers en patiënten voor hun afspraak de juiste weg wijzen."