Pierre Van Damme heeft niet al te prettig nieuws over corona: "Zijn we nog mijlenver van verwijderd"

door: STS
Afbeelding bron: VTM
Uit een studie van de Universiteit van Antwerpen blijkt net geen 7% van de Belgen het nieuwe coronavirus overwon. Tegelijk blijkt dat de maatregelen geholpen hebben, maar dat groepsimmuniteit nog een verre droom is.

Het aantal Belgen dat antistoffen tegen het coronavirus in het bloed heeft, is niet meer gestegen is de voorbije weken. "De strenge maatregelen hebben de verspreiding van het virus dus sterk beknot", zegt professor Heidi Theeten.

Einde maart bleek 3% van de Belgen antistoffen in het bloed te hebben. Dat steeg drie weken later tot 6%. Nu zijn de nieuwste resultaten bekend: "Uit de analyse van 3.253 bloedstalen blijkt dat 6,9% van de Belgen tegen het virus gevochten heeft."

Groepsimmuniteit

Om groepsimmuniteit te bereiken, moet minstens de helft van de bevolking antilichamen in het bloed hebben. Epidemioloog Pierre Van Damme zegt daarover: "Daar zijn we dus nog steeds mijlenver van verwijderd, net zoals onze buurlanden trouwens. Bovendien is nog altijd niet bewezen in hoeverre mensen die antistoffen gevormd hebben, ook effectief beschermd zijn tegen een mogelijke nieuwe infectie."