142 nieuwe besmettingen vandaag: “Dat blijft toch wel enorm hoog”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Vandaag werden er door Sciensano opnieuw 142 nieuwe besmettingen gemeld. Een cijfer dat toch hoog blijft.

“We zien inderdaad dat die aantallen nog altijd vrij hoog zijn en boven de 100 blijven”, zegt Sciensano-viroloog Steven Van Gucht aan Het Laatste Nieuws. “Maar we hadden een stabilisatie verwacht. Je mag vandaag véél meer dan tijdens de lockdown, dus het virus heeft opnieuw veel meer de kans om zich te verspreiden. Het is dus niet onlogisch dat we daardoor ook meer besmettingen zien. Maar laat het duidelijk zijn: dit is géén stijging, maar een stabilisatie. Verontrustend is dit voorlopig niet, al volgen we het uiteraard goed op.”

Toch is de algemene trend dalend. “Twee weken geleden zaten we nog ruim boven de 200 nieuwe gevallen per dag, vorige week lag dat gemiddeld rond de 120. Ook deze week zitten we rond die 120. Belangrijk om weten is dat we niet mogen focussen op de dagelijkse evoluties, maar die cijfers op langere termijn moeten bekijken. De dagelijkse cijfers schommelen te veel om er conclusies uit te trekken.”

Vandaag werden dan wel 142 nieuwe gevallen gerapporteerd, dat wil niet zeggen dat al die mensen gisteren besmet zijn geraakt. “In de labo’s komen bijzonder veel stalen binnen, die soms pas enkele dagen nadien kunnen worden getest. Dus van die 142 zullen er zeker mensen zijn die al drie dagen geleden naar hun dokter zijn geweest, maar waarvan de stalen niet meteen werden getest. De cijfers die we dagelijks meegegeven, zijn de laboresultaten van de dag voordien. Maar op onze grafieken corrigeren we dan bijvoorbeeld het getal van drie dagen geleden. Het zou dus perfect kunnen dat er gisteren ‘maar’ 120 mensen positief testten in het labo, en we die 22 anderen moeten toevoegen aan de voorbije dagen.”