Steven Van Gucht geeft goede raad: "Let in de komende weken hier vooral op"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Steven Van Gucht van Sciensano heeft de nieuwste corona-cijfers bekendgemaakt en er een woordje uitleg bij gegeven.

Er zijn 108 nieuwe besmettingen met COVID-19 gerapporteerd. 64 besmettingen zijn vastgesteld in Vlaanderen, 35 in Wallonië en 9 in Brussel. Dat brengt het totale aantal bevestigde besmette personen in België op 59.819.

Er zijn de voorbije 24 uur 32 nieuwe patiënten opgenomen in de ziekenhuizen, wat het totaal op 477 patiënten brengt. Er liggen 89 mensen op intensieve zorgen, een daling met 10. Er zijn opnieuw 10 mensen overleden, wat het totale aantal corona-doden in ons land op 9.646 brengt.

Gunstige trends

"Ik denk dat we kunnen stellen dat de cijfers er gunstig uitzien, de meeste trends zijn dalend. Zeker wanneer we naar de ziekenhuiscijfers kijken, zien we dat er voor het eerst sinds half maart minder dan 500 patiënten in de ziekenhuizen liggen, en minder dan 100 mensen op intensieve zorgen. Het aantal overlijdens neemt week na week af", zegt Steven Van Gucht.

Stabilisatie nieuwe besmettingen

"We zien een stabilisatie in het aantal nieuwe besmettingen, maar dat is niet geheel onverwacht. We testen breder en mensen hebben meer contacten en verplaatsen zich meer. Verlopig vertaalt zich dat niet in een stijging in de ziekenhuiscijfers, en dat is belangrijk."

Opletten geblazen

"We moeten beseffen dat het virus nog altijd in ons land is. We moeten voorzichtig omspringen met onze nieuwe vrijheid. Let in de komende weken vooral op met langdurige, dichte contacten met familie, vrienden en collega's, in uw vrije tijd en op café. En binnenkort: reis voorzichtig", besloot Van Gucht.