Marc Van Ranst eerlijk: “Ja, ik ben daar wel bezorgd over”

door: PMN
Afbeelding bron: VTM
Er is een grote doorbraak wat betreft medicatie voor het coronavirus. Dexa-methason, een goedkoop medicijn, kan het leven van zwaar zieke coronapatiënten redden.

“Het is het resultaat van een grote studie”, legt viroloog Marc Van Ranst uit bij Radio 1. “De kans is groot dat dit medicijn ook gaat helpen bij zwaar zieke mensen. Je kan dit niet nemen om de ziekte te voorkomen.”

“Dit werkt niet tegen het virus zelf, maar wel tegen het afweer van ons systeem. Dit medicijn is ook enkel voor in de ziekenhuizen te gebruiken. Dit kan zonder twijfel op grote schaal gebruikt worden.”

Marc Van Ranst werkte ook mee aan de noodprocedure voor de jeugdkampen. Als daar één kind besmet raakt, is het kamp over voor de rest van de kinderen in die bubbel. "Op dit moment is de kans dat het virus gaat toeslaan, niet groot", licht Van Ranst toe.

“We gaan proberen die stalen van de jeugd voorrang te geven in de laboratoria. De kinderen moeten vlug duidelijk krijgen. Wanneer iemand ziek is, zal de leiding vaststellen. Dan zal er een arts ter plaatse komen.”

“De kinderen zullen dan 14 dagen in quarantaine moeten gaan. Dat is de afspraak die gemaakt is om de kampen te laten doorgaan. Ik ben bezorgd om die zomerkampen, maar we zouden dit niet hebben toegelaten als er geen heel grote kans is dat het goed zal komen. De kinderen kijken ook uit naar die kampen en dat wil je hen ook niet ontnemen.”